Jakie szkło wybrać do blendera?
- Pojemniki plastikowe: Są tańsze, a także lżejsze, ale należy pamiętać, że są najsłabsze. Te pojemniki nie nadają się do kruszenia lodu, są mało odporne i często pękają. Ponadto, jedzenie, które miksujesz, staje się impregnowane w tym materiale, pozostawiając mniej przejrzysty kolor i brudny wygląd.
- Pojemniki szklane: są trwalsze, a dodatkowo szkło nie odbarwia się i nie wchłania zapachów zblendowanych wewnątrz składników. Z drugiej strony, są one kruche po upuszczeniu, więc upewnij się, że pojemnik jest wykonany z grubego szkła.
- Pojemniki ze stali nierdzewnej: pojemniki są najdroższe, ale najbardziej trwałe. Ponadto zachowują temperaturę mieszanek przez dłuższy czas. Wadą jest to, że do momentu zdjęcia pokrywki nie widać mieszanki w środku.
Jak duży powinien być blender?
Pierwszą rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę, jest przestrzeń, którą masz w swojej kuchni, aby ją zainstalować. Weź też pod uwagę liczbę osób mieszkających w domu. Na przykład, jeśli jest to jedna lub dwie osoby, nie potrzebujesz tak dużego modelu, wystarczy szklanka o pojemności 1,2 lub 1,5 litra.
Z drugiej strony są też mini blendery dla jednej osoby, które są bardzo popularne do robienia energetyzujących smoothie i koktajli. Te osobiste blendery zazwyczaj występują w opakowaniach z kubkami lub butelkami o pojemności 300 ml i 800 ml. I wreszcie są duże pojemniki do blendera, które zwykle mają od 1,5 do 2,3 litra. Swoją drogą w http://kaloria.pl znajdziesz przepisy na szejki i smoothes z blendera, oraz inne porady dietetyczne.
Jaką moc powinien mieć blender?
Więcej mocy nie znaczy lepiej. Wszystko zależy od tego, do czego chcesz go używać. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się blender o średniej mocy (300 W), aby był bardziej uniwersalny i ekonomiczny, ponieważ należy pamiętać, że im więcej watów, tym więcej energii elektrycznej będzie zużywał. Mocny silnik będzie jednak w stanie zmiksować gęstsze mieszanki.
Jakie prędkości powinien mieć blender?
Czy ważna jest funkcja kilku prędkości? To zależy od każdej osoby, ale dla niektórych kucharzy lepiej jest blendować składniki na wolnych obrotach i stopniować prędkość z większą lub mniejszą intensywnością w zależności od składników, które są umieszczone w mieszance.
Jakich ostrzy potrzebuje blender?
Dobry blender powinien mieć ostrza ze stali nierdzewnej, które zapewniają wysoką wydajność podczas blendowania składników. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę, że im więcej ma ostrzy, tym lepiej sprawdzi się przy blendowaniu twardych składników.